TAVLEHONNING
Tavlehonning er den mindst forarbejdede form for honning, hvor honningen stadig er forseglet med et lag bivoks. Tavlerne smager af den honning, som bierne har lavet og hver enkelt tavle kan smage forskelligt – også selvom de fra samme bistade.
Man brækker eller skærer et stykke af honningtavlen. Man kan vælge at spise bivoksen eller spytte den ud efter man har spist honningen.
SLYNGET HONNING
Voksforseglingen skrælles ad eller fjernes fra cellerne på tavlen. Tavlen sættes i en slynge og honningen slynges ud af tavlen ved centrifugalkræften. Derefter sies honningen og tappes på glas.
PRESSET HONNING
Honningen presses ud af tavlerne uden at fjerne forseglingen. Herefter sies honningen ligesom slynget honning. Presset honning indeholder mere pollen og evt. lidt propolis og bivoks, hvilket giver honningen flere bitre og syrlige smagsnuancer samt en kompleks smag.
RØRT HONNING
Biavleren har grebet ind under krystalliseringsprocessen og rørt i honningen, hvilket slår krystallerne i mindre stykker og til sidst dannes et fint netværk af sukkerkrystaller. Honningen bliver blød og cremet. Det er sådan klassisk dansk honning forarbejdes.
Foto: Thomas Duun Pedersen